FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

5134 Szakács

Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.

Feladatai:



étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása;
meglévő készletek felmérése, a szükséges nyersanyagok megrendelése;
a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolás, főzés, sütés);
ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása;
segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása;
sütők, rostélyok, pecsenyesütők és egyéb konyhai berendezések hőmérsékletének szabályozása, a konyha, a konyhai berendezések, a kiszolgáló területek stb. felügyelete és takarítása a biztonságos és higiénikus ételkezelési előírások betartása érdekében;
nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;
a felhasznált alapanyagok tápértékének felmérését követően diétás ételek készítés.

Jellemző munkakörök:



Diétás szakács
Étkezdei szakács
Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács
Kukta
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



3222 Konyhafőnök, séf
5135 Cukrász
9235 Gyorséttermi eladó
9236 Konyhai kisegítő
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top