TEÁOR számok

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

1041 Olaj gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik:


- a nyers növényi olaj (olíva-, szójabab-, pálma-, napraforgó-, gyapotmag-, repce-, mustár-, lenolaj stb.) gyártása
- a nem zsírtalanított liszt és dara gyártása olajos magvakból, dióból vagy olajos magbelekből
- a növényi eredetű finomított olaj (olívaolaj, szójababolaj stb.) gyártása
- a növényi eredetű olaj feldolgozása: gőzzel fúvatás, főzés, dehidratálás, hidrogénezés stb.

Ebbe a szakágazatba tartozik még:


- az emberi fogyasztásra nem alkalmas (nem étkezési) állati eredetű olaj és zsír gyártása
- az olaj kinyerése halból és tengeri emlősökből
- a gyapothulladék, olajpogácsa és más, az olaj gyártása során visszamaradt termék gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:


- a takarmánypogácsa gyártása olajos magvakból

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:


- a disznózsír és más állati eredetű étkezési zsír kiolvasztása és finomítása, lásd: 10.11
- a margarin gyártása, lásd: 10.42
- a nedves gabonamag őrlése, lásd: 10.62
- a kukoricaolaj gyártása, lásd: 10.62
- az illóolaj gyártása, lásd: 20.53
- az olaj és a zsír kezelése kémiai folyamatokkal, lásd: 20.59

Nem ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:


- az étkezési baromfizsír kiolvasztása, lásd: 10.12
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top